Baron van Zuylen wil groot aantal paarden, rijtuigen en automobielen
Rond 1890 ligt het kasteel op een immense vlakte die bijna geheel is bedekt met weilanden en prachtige boomgaarden. Hierdoor ligt het op een aanzienlijke afstand van een spoorwegstation. De baron wil daarom graag de beschikking hebben over een groot aantal paarden, rijtuigen en automobielen en bijgevolg van personeel. Daarom moeten er grote stallen met bijgebouwen komen, koetshuizen en woningen voor het personeel. Een aantal topstukken van de rijtuigcollectie zijn bewaard gebleven en worden de komende jaren bij RestauratieCentrum Stolk museaal gerestaureerd.
Kasteel de Haar en de internationale jetset
De Haar is het grootste kasteel van Nederland, dat ooit privébezit was van de familie van Zuylen en waar haar nazaten nog steeds jaarlijks verblijven. Ook de internationale jetset uit de vorige eeuw, met haar uitbundige levensstijl, bezocht met regelmaat het kasteel. Van Coco Chanel tot Roger Moore, zij lieten hun sporen na in de luxueuze kamers van de meest weelderige plek die Utrecht rijk is.
Herbouw van het zeer imposante kasteel door Pierre Cuypers eind 19e-eeuw
In 1890 erft baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar het zwaar vervallen domein De Haar. Hij besluit tot herbouw van dit familiekasteel, als eerbetoon aan zijn roemrijke voorvaderen. Samen met de puissante rijke barones Hélène de Rothschild neemt hij meestersarchitect Pierre Cuypers in de arm, die dan al beroemd is met het Rijksmuseum en het centraal station in Amsterdam op zijn naam. Cuypers maakt van De Haar een waar gesamtkunstwerk, met behoud van oorspronkelijke indelingen.
Zie ook: Stolk start restauratie rijtuigen Kasteel De Haar
Projecten najaar 2018 opgestart door Restauratiecentrum Stolk Balkbrug
Volledige foto-album(s)
► Jachtbreak Kasteel De Haar …
► Grand Duc – Victoria Kasteel De Haar …
► Calèche à la Daumont Kasteel De Haar
► Napoleon Phaeton Kasteel de Haar