Max Monumentaal

Stolk ontdekt direkt dat groot deel van rijtuig afgezaagd is

De nog grotendeels in originele staat verkerende break staat sinds de jaren zestig in Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord in Leek. Er is altijd wat vreemd tegen het rijtuig aangekeken vanwege de zeer bijzondere voorkant. Toch had niemand ooit het vermoeden wat er nu werkelijk met het rijtuig aan de hand was. Al direct bij aanvang van de conserverende restauratie wordt er door Stolk ontdekt dat er in het verleden een groot deel van de voorkant van het rijtuig afgezaagd is. Na speurwerk in de archieven blijkt dat het rijtuig ooit bij een vervolg eigenaar was verkleind van een 4-span top sportrijtuig naar een kleinere en meer handzamer 2-span break.

Max Monumentaal maakt restauratie “sportwagen” mogelijk

Enige tijd geleden is het koetsenhuis achter het woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon gerestaureerd.  En ja, dan wil je er graag ook weer een mooi rijtuig in hebben staan. Een zoektocht naar rijtuigen van de familie Van Loon wordt opgestart. In Rijtuigmuseum Leek blijken enkele exemplaren van de familie bewaard gebleven. Met behulp van o.a. Omroep Max is het financieel mogelijk gemaakt het door een 4-span getrokken sportrijtuig, destijds gereden in het vondelpark door Jonkheer Van Loon zelf, museaal te conserveren. Daarvoor werd de deskundige hulp van RestauratieCentrum Stolk in Balkbrug ingeroepen. Zal het rijtuig, net als vroeger, weer over het Museumplein in Amsterdam rijden?

In 3 maanden tijd moet de mega klus geklaard zijn

Oude foto’s uit het archief van Museum Van Loon laten zien hoe de voorkant van de break er uit zag.  De beslissing het rijtuig weer op te bouwen zoals het er uit heeft gezien moest heel snel worden gemaakt. De opnames voor het programma Max Monumentaal mogen immers maximaal 3 maanden duren.  Het leek een onmogelijke opdracht. De tijdens de verkleining hergebruikte onderdelen zijn tijdens de restauratie door Stolk in hun originele positie teruggezet, compleet met authentiek lakwerk. De ontbrekende delen zijn in massief hout met bijpassende laklagen aangevuld. De overige oude originele lak is gereinigd en geretoucheerd. Een nog nooit door iemand eerder uitgevoerde unieke museale rijtuig restauratie. De missende kussens en rijtuiglampen worden bijgemaakt. Dit alles in de slopende recordtijd van 3 maanden.

Jachtbreak rijdt weer over Museumplein Amsterdam

Drie maanden later wordt de jachtbreak aangespannen met 4 paarden en rijdt het rijtuig weer door Amsterdam met als eindbestemming het koetshuis van Museum van Loon. Het rijtuig is inmiddels nogmaals ingespannen voor een rit door het vondelpark.

Jachtbreak Schutter en Van Bakel Amsterdam

Stolk Balkbrug is als restauratiepartner verbonden met Max Monumentaal. De in opdracht van Max Monumentaal gerestaureerde Jachtbreak van Schutter en van Bakel  is met regelmaat te zien in het Koetsenhuis van Museum van Loon…

Stolk in Max Monumentaal, uitzending 24 september 2013