Museum Van Loon

Koetshuis Museum Van Loon  gerestaureerd in 2009

Aan het einde van de tuin ligt het koetshuis dat net als het hoofdhuis door Adriaan Dortsman is ontworpen. Het heeft een aparte ingang aan de Kerkstraat vanwaar de rijtuigen konden binnenrijden. Hoewel het koetshuis van oudsher verbonden is met het museum, was het tot 2009 nog in particulier bezit van de familie Van Loon. Met behulp van vele fondsen en schenkingen is het aangekocht en met het museum herenigd. Samen met de tuin en het grachtenhuis vormt het een uniek geheel dat nergens anders in Nederland in deze originele omvang te bezichtigen is.

Eerste bewoner was leerling van Rembrandt; Ferdinand Bol

In het hart van de Amsterdamse grachtengordel ligt Museum Van Loon, een schitterend woonhuis dat in 1672 werd ontworpen door de architect Adriaen Dortsman. De eerste bewoner was de schilder Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt. De inrichting van het huis ademt nog de sfeer uit van de rijkdom die de stad in die tijd beleefde.

Willem van Loon; medeoprichter VOC 1602

Het museum dankt zijn naam aan de familie Van Loon, de laatste bewoners van het grachtenhuis en oprichters van het museum. De familie komt oorspronkelijk uit het Brabantse Loon op Zand en vestigt zich in de 17e eeuw in Amsterdam. Eeuwenlang is zij verbonden geweest met de handel en het bestuur van de stad. Willem van Loon was in 1602 medeoprichter van de VOC en verschillende andere familieleden werden later onder andere burgemeester van Amsterdam. In de 19e eeuw werd de familie in de adelstand verheven.

Museum Van Loon langs de wereldberoemde grachtengordel

In de kamers vindt u portretten, schitterend meubilair, fraai zilverwerk en porselein uit verschillende eeuwen. Achter het huis ligt een prachtige tuin. De tuin is aangelegd in de stijl van de 17e eeuw en wordt afgesloten door de fraaie gevelwand van het koetshuis. Een uniek geheel dat u nergens anders meer in deze originele staat aantreft. Wie een kijkje wil nemen achter de gevels van de wereldberoemde grachtengordel, moet beslist een bezoek brengen aan het museum.

Projecten gerealiseerd door Restauratiecentrum Stolk Balkbrug

Max monumentaal maakt restauratie Jachtbreak van Loon mogelijk ► bekijk de uitzending 

Volledige foto-album(s)

Jachtbreak Schutter en Van Bakel Rijtuigfabriek Amsterdam

Arrenslede Schutter en Van Bakel Rijtuigfabriek Amsterdam

Gala Berline Ingenhoes De Bilt