Restauratie antieke gevellampen landgoed

  1. restauratie antieke buitenplaats gevellampen

Restauratie antieke buitenplaats gevellampen van kasteel / landgoed

Buitenplaats gevellampen restaureren

Bij oldtimer en rijtuig restauratiecentrum Stolk in Balkbrug worden oldtimers en rijtuigen gerestaureerd. Maar zoals u weet hebben oude oldtimers en historische rijtuigen mooie lampen voor de verlichting en ook deze moeten wel eens gerestaureerd worden. Dat er dus een zeer compleet ingerichte metaal bewerkings-werkplaats bij Stolk is zal u niet verbazen. Het ambacht van lampen restaureren heeft Stolk in Duitsland geleerd van een van de laatste kleine werkplaatsen waar dit ambacht nog uitgevoerd werd. Na beëindiging van dit Duitse bedrijf is destijds de hele werkplaats inventaris overgebracht naar ons pand in Balkbrug.  Een deel van de machines die we dubbel hadden zijn enkele jaren geleden geschonken aan het Rijtuigmuseum in Leek en daar te zien.

Restauratie zeldzame antieke gevellampen

Het leuke van antieke historische gevellampen is dat ze zo verschillend kunnen zijn. Zo hadden we enkele jaren geleden een opvallend stel van een politiebureau uit Amsterdam. En nu een wel heel zeldzaam stel van een Nederlands kasteel / landgoed. We konden dan ook geen 2e paar van deze bijzondere lampen traceren. De sierlijke lampen zouden ooit zijn meegebracht door een van de bewoners van het landgoed op een verre reis naar Venetië. De antieke gevellampen waren dringend aan een restauratie toe. Verschillende delen waren al eens vervangen door, bij gebrek aan beter, slecht passende alternatieve. En  ook deze delen waren alweer aan restauratie toe. Het was nu echt tijd voor een goede aanpak.

Bladgoud vergulden van gevellampen

Missende bladen en bloemen zijn bijgemaakt. Daarna zijn de lampen goed gereinigd door voorzichtig stralen in een van onze kleine straalkasten met een mild straalmiddel. Vervolgens zijn de delen gespoten in een 2k primer en lak. Daarna zijn die delen die met bladgoud verguld zijn voorzien van een laagje goudlijn. Deze goudlijm wordt vervolgens geactiveerd. Op de ontstane kleeflaag worden vervolgens  kleine stukjes bladgoud gelegd en stevig vastgedrukt. Een intensieve techniek die professioneel uitgevoerd heel vele jaren meegaat, mits er gekozen wordt voor de juiste kwaliteit en dikte bladgoud.  Deze antieke gevellampen kunnen nu weer tientallen jaren schitteren aan de gevel van het landgoed.

Wilt u meer informatie over het restaureren van antieke gevellampen van uw grachtenpand of landgoed, neem vandaag nog contact met ons op

CONTACT
Posted in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.