Het subframe van Mercedes 107 en 114

Specifieke problemen bij subframe Mercedes 107 en 114

De wielophanging van de 107 modellen is overgenomen uit de Mercedes-Benz 114. Ze zijn dus vergelijkbaar, dit terwijl de w114 een comfort-auto is en de Mercedes 107 sl of slc toch meer een wat sportievere auto.
Bij beide modellen zijn de subframe rubbers “hol” gegoten met o.a. een aluminium binnenbus. Deze holle ruimte zorgt voor het rij-comfort.
Maar, zorgt er ook voor dat de rubbers langzaam in elkaar zakken, waardoor stuur precisie verloren gaat.
De achterste subframe ophangrubbers zakken eerder in dan de voorste rubbers.
De echte liefhebbers vernieuwen deze rubbers, afhankelijk van de gereden kilometers, gemiddeld om de 10 jaar.

Inlegstuk in subframerubbers voor de Mercedes 107 en 114

Sinds enige tijd is het mogelijk om er voor te kiezen in de holle ruimte van het subframerubber een speciaal rubber inlegstuk te monteren.
Dit neemt iets van het rij-comfort weg, maar zorgt voor een preciezer stuurgedrag.
En, zorgt er ook voor dat de subframerubbers niet verder in kunnen zakken.
Voor de sportievere Mercedes klassieker uit de 107 serie wellicht een betere keuze.

Voorkom scheuren in uw Mercedes 107 subframe en volg de modificatie

De klassiekers uit de 107 modellen serie gebouwd na september 1985 hebben een modificatie. Dit is een noodzakelijke verbetering aan de wielophanging, aangebracht door de fabriek .
De zogenaamde stuurstraal is terug gebracht naar + 7,2 mm.
Dit betekent dat de voorwielophanging van deze latere modellen minder last heeft van zelfsturend gedrag bij spoorrillen en afremmen.

Een andere modificatie die Mercedes-Benz heeft toegepast op de 107 modellen van na september 1985 is een verzwaring van het subframe ten hoogte van het ophangpunt aan de achterzijde van de onderste draagarmen.
Deze verzwaring of versteviging kon in een iets andere vorm door de Mercedes dealer op eerdere modellen als modificatie worden aangebracht. Is deze modificatie bij u nog niet toegepast, dan is het raadzaam dit alsnog te doen. Het is namelijk gebleken dat deze ophangpunten los kunnen scheuren. Scheuren in een subframe is een kwalijke zaak.
Als het subframe eenmaal scheuren vertoont, moet het in zijn geheel vervangen worden. En dat is een kostbare aangelegenheid.
Dus, beter is het op tijd de Mercedes fabrieks-modificatie door ons uit te laten voeren bij uw Mercedes 107. En, als het subframe gedemonteerd is kunnen wij ook direct de rubbers van de wieldraagarmen, het hulp stuurhuis en de motorrubbers voor u controleren. Bij klassiekers van circa 35 jaar oud zijn deze rubbers vaak helemaal uitgedroogd en is het een goede zaak ze te vervangen. Ook fusee kogels kunnen in dit stadium door ons gecontroleerd worden.

Ontlakken en lakken van het subframe

Uiteraard is het bij demontage van het subframe mogelijk deze te ontlakken en te controleren op scheuren. Vervolgens te spuiten in een epoxy primer en af te lakken in een 2-k zijdeglans “Mercedes” zwarte lak.

Uitlijnen

Na al deze werkzaamheden kan uw Mercedes klassieker door ons uitgelijnd worden met het zogenaamde boutje in het stuurhuis.

Meer interesse in Mercedes-Benz? klik dan hier verder►