Welke motorolie voor een Mercedes-Benz klassieker

Mercedes-Benz klassieker motorolie

Alles wat u moet weten over de motorolie in uw Mercedes klassieker of oldtimer.

Welke motorolie is de juiste?

Belangrijk is dat er een motorolie wordt gebruikt met de juiste specificaties. Mercedes-Benz geeft die specificaties op in de vorm van een zogenaamd Data Blatt.  In dit Data Blatt staan de specifieke eigenschappen waaraan de motorolie moet voldoen.

Waarom de motorolie moet voldoen aan die Mercedes-Benz specificaties

Allereerst de vraag, waar moet een motorolie aan voldoen? Te denken valt aan onder andere smerende en reinigende eigenschappen. Maar motorolie moet natuurlijk veel meer doen dan alleen smeren! Denk bijvoorbeeld ook eens aan koelen. Motorolie komt op plaatsen waar koelvloeistof niet kan komen, bijvoorbeeld aan de onderkant van zuigers. Anders belangrijke eigenschappen zijn;  vuil afvoeren, geluid dempen, hydrolyse klepstoters voorzien van druk etc. Het is dus heel belangrijk dat u een motorolie gebruikt die voldoet aan de specificaties van de fabrikant van uw auto!

Een verkeerde viscositeit kan motorschade veroorzaken

Als u de juiste motorolie van het juiste Data Blatt heeft bent u er nog niet. Viscositeit (de traag vloeibaarheid) is ook belangrijk. Tijdens de ontwikkeling van uw klassieker of oldtimer heeft Mercedes-Benz testen gedaan en in uw handleiding of het werkplaatshandboek staat welke viscositeit olie u op welk moment het beste kunt gebruiken. Zo moet u een auto die u alleen in de zomer gebruikt voorzien van een  andere viscositeit olie dan een auto die u alle vier de seizoenen gebruikt. Een te dikke olie kan extra slijtage veroorzaken of voor een slechte koud start zorgen.

Single grade en multi grade olie

Echte oldtimers moeten het doen met een single grade olie.  Maar, dan moet u voor de winterperiode wel een andere olie gebruiken dan voor de zomer periode. Multigrade olie heeft een vlakkere lijn in het temperatuur-viscositeitdiagram, hierdoor is deze voor een langere temperatuurlijn geschikt. Bijvoorbeeld een 15w40; bij -30 graden Celsius is deze motorolie net zo dun als een SAE 15w en bij 100 graden Celsius net zo dik als een SAE 40.

Let op!
Als u een bijvul motorolie koopt kijkt dan niet alleen naar het juiste type motorolie met de juiste specificaties, maar ook naar de juiste viscositeit!

Motorolie filter

Het kan voorkomen dat pre war cars  geen motorolie filter hebben. Deze oldtimers moet u dan ook vaker verversen en in dit geval dient u ook een speciale motorolie te gebruiken.Wij monteren bij elke verversbeurt een nieuw olie filter, daar waar mogelijk origineel van Mercedes-Benz zelf. Er zit veel verschil in de kwaliteit van motorolie filters. Zo hebben youngtimers met langere olie ververs intervallen een ander type filter nodig dan oudere auto’s met lagere ververs intervallen.

Let op!
Vergeten een motor oliefilter te vervangen kan motorschade  tot gevolg hebben!

Gebruik beslist geen motorolie gemaakt voor de moderne auto

Helaas zien wij te vaak dat bij klassiekers en oldtimers die met problemen in onze Mercedes garage komen, niet alleen dat er een motorolie met de verkeerde viscositeit geadviseerd is, maar vooral oliën die veel te modern zijn voor een klassieker. En dus niet voldoen aan het Data Blatt van uw auto.

Hoe vaak en wanneer verversen

De voorgeschreven intervallen zijn (meestal) niet meer van toepassing op klassiekers en oldtimers, ze zouden dan te weinig ververst worden.Wij adviseren om een oldtimer of klassieker jaarlijks of maximaal elke twee jaar voor de winterstop te verversen. Op die manier voert u het schadelijk vuil af voor de stalling periode. Indien u veel korte stukken rijdt, of als de motorolie sterkt vervuild is adviseren wij om de ververs intervallen te verkorten om zo vuil af te voeren. Ook kan het zijn dat wij voor het verversen een “reiniger” aan de motorolie toevoegen om op die manier meer vuil af te voeren.

Let op!
Ververs voor de winter stalling.

Wij adviseren Rektol olie

Sinds enige jaren verversen wij motoren met Rektol motorolie. Rektol klassieker olie wordt in “kleine” badges gemaakt door Pohlmann Mineralölwerk GmbH & Co uit Hessen Duitsland. Rektol-klassik is een klassieke motorolie, met de smerende eigenschappen van een “moderne” olie. Het familie bedrijf maakt al meer dan 125 jaar olie en hebben daardoor veel kennis van de verschillende olie soorten geschikt voor de klassiekers. Wij gebruiken Rektol omdat deze een brede lijn aan klassieker en youngtimer oliën hebben. Voor elk Mercedes-Benz Data Blatt kunnen ze de juiste motorolie leveren, in de juiste viscositeit.

Voor advies welke motorolie voor uw oldtimer de beste is, neem rechtstreeks contact op met de verkoper van Rektol produkten 

Meer lezen over olie verversen en doorsmeren? klik hier►