Slot Zuylen

slot zuylen

Kelder met dikke kluisdeur

Waarom de kelder met een dikke kluisdeur afgesloten was konden ze ons in 1993 niet vertellen. Maar achter die dikke kluisdeur, het oude smalle stenen trapje af in een kleine donkere gewelfde kelder troffen iets heel bijzonders aan. Een zeldzaam rijtuig en een met goud vergulde slee. Met ons oude fototoestelletje maakten we enthousiast de eerste foto’s. Nadat de rolletjes ouderwets zijn afgedrukt konden we beter zien wat we hadden gevonden. Het rijtuig is een Phaeton Transformable, gebouwd zo rond 1860. En de slee is een Diana Slee. In 2014 gaan we nog eens kijken naar het ingemetselde stel. En onlangs in de zomer van 2021, 28 jaar na onze eerste kennismaking is de kluisdeur verwijderd en hebben we het rijtuig en de slee in stukken uit elkaar gehaald en bevrijdt uit de donkere gevangenis. De museale restauratie gaat beginnen!

Koetshuis met rijtuigen en paarden

Waar vroeger de rijtuigen en de paarden stonden, het Koetshuis, ruik je nu de geur van zelfgebakken taart. In de 19e en 20e eeuw speelden de verschillende generaties kasteelbewoners een hoofdrol in het sociale leven van het dorp Zuilen. Niet alleen was de baron pachtheer en werkgever, maar in sommige periodes ook burgemeester. De barones deed veel aan liefdadigheid.

Slot Zuylen één van de oudste kastelen

Slot Zuylen is een van de oudste kastelen aan de rivier de Vecht, net buiten de stad Utrecht. Het slot heeft een rijke familiegeschiedenis met invloedrijke bewoners waarin sterke vrouwen, zoals schrijfster Belle van Zuylen, een prominente rol spelen.

Fundamenten uit 1250 nog zichtbaar

De geschiedenis van Slot Zuylen gaat terug tot het jaar 1250. Steven van Zuylen bouwde langs de rivier de Vecht een vierkante woontoren met muren van 2,70 m. dik. De fundamenten zijn nog altijd zichtbaar. In 1752 gaf Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken de architect Jacob Marot opdracht tot een ingrijpende verbouwing. Volgens de mode van zijn tijd moest het middeleeuwse kasteel een buitenverblijf in Franse stijl worden.

Museumkasteel

Het museumkasteel kan haar deuren wekelijks openen dankzij de inzet en hulp van een onmisbare groep gemotiveerde vrijwilligers. Het hele jaar door is er wel iets te doen. Een bezoek aan Slot Zuylen is niet compleet zonder een wandeling door de kasteeltuin. Tientallen vrijwilligers houden deze prachtige tuin in stand. Een plek waar bezoekers met plezier naartoe gaan en graag terugkomen. Bezoek de website van Slot Zuylen voor actuele bezoekers informatie. En wie weet komt u bij een bezoek in de zomer van 2022 de Phaeton Transformable en Diana Slee weer tegen op de plek waar ze thuis horen.

Bron: Slot Zuylen

Projecten gerealiseerd door Restauratiecentrum Stolk Balkbrug

Terug naar Museale Rijtuigen