Gala Berline voor het eerst te zien in koetsenhuis
Museum Van Loon presenteert voor de eerste maal de Gala-Berline van jonkheer Louis van Loon in het koetshuis van het museum!
De aanleiding voor deze tentoonstelling is de vijfjarige hereniging van het koetshuis met het museum. Het koetshuis werd in 2011 opengesteld en wordt sindsdien gebruikt als tentoonstellingsruimte. Om dit te vieren toont het museum voor het eerst de Gala-Berline van jonkheer Louis van Loon. Met een tentoonstelling werd een overzicht gegeven van de gala-berline in Nederland vanaf de zeventiende eeuw.
Voorafgaand aan de tentoonstelling was er noodzakelijk technisch onderhoud aan de Gala Berline nodig. Bij inspectie van de lederen draagriemen van de vier C-veren werd duidelijk dat deze op afbreken stonden. Het meer dan 100 jaar oude leer had zijn kracht totaal verloren. Tevens werd duidelijk dat de kracht uit de wielen was. Door ouderdom en uitdroging van het hout zaten de spaken los in het hart van het wiel. Hierdoor verliest een wiel zijn samenhang en draagkracht. Tevens bleek dat de langboom door houtworm aantasting niet meer inzetbaar was en ook de 4-paards spinnenkop had het nodige technische onderhoud nodig. Eén ophanging beugel van de schommelriemen was afgebroken en het leer van de opstappen totaal verkleurd. Door goede voorbereiding en voorzichtig te werkt te gaan is het lakwerk van de wielen tijdens de reparatie werkzaamheden nauwelijks of niet beschadigd. Het rijtuig is nu weer zonder risico vervoerbaar en is weer technisch sterk genoeg om incidenteel ingespannen te worden. Er zijn echter nog wel problemen met het lakwerk op het gehele onderstel van het rijtuig. Duidelijk is te zien dat het lakwerk grootschalig gaat afbladderen.
Restauratie mogelijk dankzij een geslaagde crowdfunding-actie
Het opvallende rijtuig werd pas na 1900 besteld bij Schutter en Van Bakel, rijtuigmakers gevestigd in de Kerkstraat te Amsterdam. Het rijtuig is gekleurd in de heraldische wapenkleuren van de Familie Van Loon; zilver, goud en zwart, oftewel wit, geel en zwart. Om deze reden wordt het rijtuig ook wel de Gouden Koets van de familie genoemd. De felgekleurde Berline moet veel bekijks hebben gehad in een tijd waarin de eerste auto’s en fietsers reeds rondreden. Dankzij een geslaagde crowdfunding-actie konden de technische werkzaamheden uitgevoerd worden.
In Nederland zijn zeer weinig gala-berlines bewaard gebleven. In samenwerking met Kasteel Twickel, Museum Nienoord, Paleis het Loo en Het Koninklijk Staldepartement zullen vier berlines in 2016 en 2017 getoond worden aan het publiek. Door samen te werken hopen de verschillende organisaties meer aandacht te vestigen op het Nederlands hippomobiel erfgoed.