Symposium De Gala Berline in Nederland

Museum Van Loon organiseert op 26 januari 2017 een rijtuig symposium op Paleis Het Loo te Apeldoorn.

Het thema van het symposium is “De Gala-Berline in Nederland” Mar Stolk, rijtuigspecialist bij RestauratieCentrum Stolk te Balkbrug is vertegenwoordigd als één van de sprekers

Het rijtuigsymposium wordt georganiseerd als opvolging van de gelijknamige tentoonstelling in Museum Van Loon, die tot en met 16 januari te bezichtigen is. In Paleis Het Loo zal dan de Gala-glas-berline te zien zijn, die precies vijftig jaar geleden werd gebruikt voor het huwelijk van prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven.

De Gala-Berline

De Gala-berline, een bijzonder rijtuig, is niet alleen onderdeel van de Nederlandse mobiliteitsgeschiedenis. Het heeft ook vele raakvlakken met de kunstgeschiedenis, sociale geschiedenis en heraldisch onderzoek. Het brengt eveneens complexe museale vraagstukken te weeg, op het gebied van verzamelbeleid, maar ook wat betreft beheer en restauratie. Hoe richt je een koetshuis in en hoe toon je rijtuigen aantrekkelijk voor een groot publiek?

Al deze kwesties zullen ter sprake komen tijdens het symposium. Gedurende de ochtend komen sprekers aan het woord met uiteenlopende expertises, van kunsthistoricus tot stalmeester. Er zullen onder andere sprekers van het Koninklijk Staldepartement , Paleis Het Loo , Kasteel Twickel, Museum Nienoord, RestauratieCentrum Stolk en Museum Van Loon aan het woord komen.

Rijtuig restauratie expert Maria Stolk

Als restauratie expert op het gebied van historische rijtuigen komt Maria Stolk aan het woord. Samen met haar man en zoon runt zij RestauratieCentrum Stolk in Balkbrug, waar sinds 1950 zowel historische rijtuigen als oldtimers gerestaureerd worden. Mar Stolk zwaait al 37 jaar de scepter over de rijtuig restauratie afdeling. In haar afdeling binnen het RestauratieCentrum worden “aan de lopende band” top stukken gerestaureerd voor privé verzamelaars en musea uit binnen- en buitenland. Zij zal aan de hand van beeldmateriaal uitleg geven wat museale restauratie en conservatie van hippomobiel erfgoed inhoud.

Het symposium vindt plaats naar aanleiding van de nationale samenwerking tussen verscheidene musea en huizen in Nederland om rijtuigen en het rijtuigtype gala-berline in het bijzonder, extra onder de aandacht te brengen. Het symposium begint om 10.00 uur wordt afgesloten met een rondleiding door de stallen en daarna een lunch.

Het symposium is mogelijk dankzij de bijdrage van het Mondriaan Fonds.

U kunt zich via onderstaande button aanmelden, de kosten per persoon per aanmelding bedragen €17,50

Posted in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.