Iets heel anders dan een gewone restauratie
Het is zo ver, ze zijn bijna klaar! Twee jaar lang is er door ons team hard gewerkt aan de museale conservering van 4 topstukken uit de prachtige rijtuigcollectie van Kasteel De Haar. Museale conservering hoor ik u denken, wat is dat nu weer? Dat is inderdaad iets anders dan een gewone restauratie. Wanneer er over restaureren gesproken wordt, denk je meestal aan alles wat een beetje sleets is met nieuw materiaal te vervangen. Gaatjes in de stoffering; hup alles eruit een stuk polyether als nieuwe vulling en een mooi stofje erover. Kale plekken, blazen, rimpels en cracks in de oude lak; hup afschrappen en overspuiten in een mooi RAL kleurtje. U voelt hem al aankomen, dat hebben we met deze top museum stukken dus niet gedaan.
Doelstelling museale restauratie rijtuigen kasteel de Haar
Hoe dan wel? Nu, dat is heel goed vooraf op papier vastgelegd. Er staat; “De insteek van de restauratie is museaal, conserverend en behoudend. Een technisch perfecte restauratie is niet wenselijk. De doelstelling is de uitstraling die het rijtuig nu heeft zo veel mogelijk te behouden en het rijtuig te kunnen presenteren in een verantwoorde, voor museale presentatie aantrekkelijke staat van onderhoud. Het rijtuig moet goed verrijdbaar en transport bestendig zijn. En technisch goed genoeg zijn voor incidenteel gebruik. Tevens moet het compleet, zoals het gebruikt is kunnen worden gepresenteerd.” En daar blijft het niet bij, want elke zichzelf respecterende restaurator die aan musea stukken werkt heeft met zijn vakgenoten (wereldwijd) afgesproken dat hij/zij in beginsel altijd “reversibel” werkt.
Wat is reversibel museaal restaureren / conserveren?
We zoeken het even op. Google zegt “In de praktijk betekent reversibel restaureren dat al de toegepaste materialen zoals lijmen, vulmiddel, retouches en vernissen bij een volgende restauratie op een dusdanig manier verwijderd moeten kunnen worden zonder dat er schade ontstaat aan het origineel.” Zo, nu weet u van de hoed en de rand. Wat betekent dit alles in de praktijk voor de historische rijtuigen van De Haar? Als u dat wilt weten raad ik u aan een bezoekje te brengen aan Kasteel de Haar, waar de rijtuigen vanaf 31 oktober te zien zijn. Of, als dat niet lukt de uitgebreide fotoalbums op onze website te bekijken.
Vanaf 31 oktober de rijtuigen te zien op Kasteel de Haar
Op 31 oktober worden de 4 rijtuigen gepresenteerd op Kasteel de Haar, de bedoeling is de rijtuigen op die dag weer in te spannen. Dat is spannend, ze hebben namelijk ruim 100 jaar stilgestaan. Gaat dat lukken, werkt al het oude materiaal wel weer naar behoren? Spannend, u kunt het gaan zien. Lukt het niet een kaartje te bemachtigen voor die dag, geen nood. De rijtuigen blijven op Kasteel De Haar te zien in de daarvoor geprepareerde oude smederij.
Kaarten bestellen bij Kasteel De Haar
Er zijn slecht een beperkt aantal kaartjes online verkrijgbaar om de rijtuigen èn het kasteel te bekijken op 31 oktober 2020 ; € 17,- voor volwassenen, € 11,- kinderen 4 t/m 11 jr. Check voor actuele informatie en om tickets voor die dag te bestellen op de website van Kasteel De Haar
De vier rijtuigen die zijn gerestaureerd komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurig bruikleen door Kasteel De Haar. Dit project is mede mogelijk gemaakt door VZW Pater David, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Bonhomme Tielens, VSB Fonds, Mondriaan Fonds en Stichting kasteel de Haar. De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering en verzorgt de communicatie.
De rijtuigen zijn museaal gerestaureerd bij RestauratieCentrum Stolk in Balkbrug
2 Comments