Publicatie USA lezing Mar Stolk

Internationaal Rijtuig Symposium Williamsburg USA.

Maria Stolk spreekt op 3-daags internationaal rijtuig congres

Mar Stolk is door de Carriage Association of America (CAA) uitgenodigd een lezing te houden op het tweede wetenschappelijk Carriage Symposium te Williamsburg, USA. Het CAA Symposium met het thema Travel and Transport by Horse-drawn Vehicles.

Wetenschappelijk congres Travel and Transport by Horse-drawn Vehicles

Veertien geleerde kopstukken uit Amerika en Europa hebben de uitnodiging aangenomen om te gaan spreken en hun kennis te delen op dit wetenschappelijke internationale rijtuig congres.  Onder het gezelschap o.a. oud conservator Stony Brook Museums NY Merri Ferrel, Conservator en Historicus Andres Furger uit Zwitserland. Groot rijtuigkenner Chris Nicholson uit Engeland maar ook Monica Kurzel-Runtscheiner directrice van de kunsthistorische collectie Paleis Schönbrunn in Wenen.

Conservator Paleis Het Loo tweede Nederlandse spreker

De tweede Nederlandse bijdrage is Nicolaas Conijn rijtuigkenner en conservator bij Paleis Het Loo. Het congres vond plaats van 27 t/m 30 januari 2010.

Inhoud “TALK” Maria Stolk

Mar Stolk vertelde in haar “Talk” over haar dagelijkse werk. Zo heeft zij o.a. gesproken over de conservatie van een authentieke lederen stoffering in een pony rijtuigje van Prinses Wilhelmina en natuurlijk de Crème Calèche destijds gerestaureerd in opdracht van Koningin Beatrix. Als hoofdthema vertelde zij over de restauratie van een Travelling Landau afkomstig uit het Hof van Hannover.

Persoonlijk verslag Mar Stolk over reis naar Williamsburg Amerika

Net terug uit Williamsburg wil ik mijn persoonlijke ervaring graag met jullie delen. Het was een geweldige ervaring zo uitgebreid over je dagelijks werk te mogen spreken voor een aandachtig muisstil luisterend publiek. De zaal zat vol met geïnteresseerde bezoekers uit Amerika en Europa die de moeite hadden genomen de lange reis te maken om dit symposium -georganiseerd door de Carriage Association of America (the CAA)- te bezoeken.

Bedolven onder complimentjes

Na mijn “Talk” was er gelegenheid tot het stellen van vragen en daar werd goed gebruik van gemaakt. Ook de twee symposium dagen erna werd ik nog bedolven onder complimentjes en vele technische vragen. Natuurlijk heb ik op mijn beurt weer genoten van de andere sprekers. Zo vertelde o.a. Amerika rijtuigkenner bij uitstek  Kenneth Wheeling over “Abbot-Downing and the Concord Coach”. John Ford over “John Palmer and the mail Coach Revolution”. En Richard Nicoll over “Travel by Horse-drawn Vehicles in 18th-century North America”.

Lezing was in werelds grootste “levende” historische museum

Het symposium was zo een succes dat the CAA ter plekke heeft besloten een 3e Symposium te organiseren in januari 2012. En dit alles wederom in Williamsburg. Colonial Williamburg was tot 1780 de hoofdstad van Virginia. En is nu werelds grootste “levende” historische museum. Je waant je er in de 18e -eeuw als je door de straten van het stadje loopt. En een ritje door het historische stadje in een calèche of chariot (kopie 18e-eeuw) behoort tot de mogelijkheden. De tijd is er stil blijven staan. Op zichzelf is dit historische gebied de lange reis al meer dan waard.

lezing Mar Stolk uitgekozen voor publicatie in magazine World on Wheels

Enkele van de 14 “Talks” zijn uitgekozen voor publicatie in het Magazine Word on Wheels. De lezing van Mar Stolk is daar een van.

In het onlangs door de Carriage Association of America gepubliceerde magazine World on Wheels nr 3 2011 is de 1 uur durende presentatie van Maria Stolk, getiteld “Conservation and Restoration” gepubliceerd.

Wilt u een exemplaar bestellen? Neem contact op met de CAA in Lexington Kentucky America.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.