Oldtimersbeurs Interclassics Maastricht

Het is bijna weer zover en de deuren van de oldtimerbeurs Interclassics Maastricht gaan weer open! 2016 thema is naast 100 jaar BMW ; British Royals, Bentley & Rolls Royce oldtimer beurs Bentley

Prestigieuze automobielen en sportwagens

Bentley Motors Limited is een Britse fabrikant van luxueuze automobielen en sportwagens. Het bedrijf werd opgericht in Engeland in 1919 door Walter Owen Bentley (1888-1971). Na de eerste wereldoorlog stond Bentley bekend om haar sportauto’s die meededen aan de 24 uur van Le Mans en deze races ook vaak wonnen. Het noodlijdende Bentley-concern werd in 1931 overgenomen door Rolls-Royce. Toen Rolls-Royce eenmaal de baas was, werd de productie van de bestaande Bentley-modellen stopgezet en werd het merk nieuw leven ingeblazen. Tijdens de wedergeboorte van het merk werd besloten dat Bentley de sportieve variant binnen Rolls-Royce moest worden. Inmiddels zag men in dat de aloude manier om auto’s te bouwen, als een chassis dat door een coachbuilder voorzien werd van een met de hand gemaakte carrosserie, na de oorlog niet meer voortgezet kon worden. Men besloot om over te stappen op de alom toegepaste methode van een carrosserie uit machinaal geperst staal. Deze nieuwe sedancarrosserieën werden als eerste toegepast op de Bentley Mark VI in 1946; de eerste zo gebouwde Rolls-Royce verscheen pas in 1949. In 1955 kreeg het idee een vervolg met de echte integratie van de namen Rolls-Royce en Bentley: de Silver Cloud en de S-serie modellen waren, op de radiateur na, identiek. Sinds 1998 maakt Bentley deel uit van de Volkswagen Groep. De Bentley is doorgaans een stuk sportiever, maar ook minder duur dan de Rolls-Royce. De productieaantallen vertonen de laatste jaren een duidelijk opgaande lijn.

De Spirit of Ecstacy, ook wel Flying Lady genoemd, de mascotte van een degelijk automerk.

Rolls-Royce Limited was een Britse producent van auto’s en vliegtuigmotoren. Het bedrijf werd opgericht in 1906 door Henry Royce en Charles Rolls. Royce was de perfecte technicus en Rolls nam de verkoop voor zijn rekening. Rolls-Royce had eigenlijk nooit Rolls-Royce mogen heten, hooguit Royce-Rolls. Of beter nog: gewoon Royce. Frederick Henry Royce was het technische genie achter de Silver Ghost, die in 1907 ruim 24.000 kilometer aflegde zonder – buiten het tanken van benzine – ook maar één gedwongen onderbreking. Het merk verdubbelde daarmee het toenmalige wereldrecord en kreeg van de vakpers de eretitel ‘beste auto ter wereld’. In 1930 was de directie van Rolls-Royce bezorgd geraakt over de komst van een Bentley met een acht-liter motor die moeiteloos 160 kilometer per uur reed. Bentley, dat vijftienmaal de 24-uursrace van Le Mans had gewonnen, vormde een bedreiging voor de Phantom II van Rolls-Royce. Het merk Bentley werd gekocht voor 125.175 pond sterling en de dreiging werd aldus voorkomen. Na de overname werden door beide merken tot in de 70-jaren nagenoeg identieke modellen op de markt gebracht. Alleen onderhuids waren er kleine verschillen en natuurlijk het embleem op de motorkap. Na de oorlog stapte Rolls-Royce over van puur handwerk op serieproductie, maar met behoud van kwaliteit. Het bedrijf ging in 1971 failliet, hetgeen leidde tot de nationalisering van de onderneming en in 1973 werd de autodivisie afgesplitst. Sinds 2003 maakt Rolls-Royce deel uit van de BMW Groep.

Openingstijden:

donderdag 14 januari: 12.00-20.00 uur
(Exclusieve “Preview” dag)
vrijdag 15 januari: 10.00-20.00 uur
(extra lange openingsdag)
zaterdag 16 januari: 09.00-18.00 uur
zondag 17 januari: 09.00-18.00 uur

bron : Mecc Maastricht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.