Ezelwagen Kasteel Heeze museaal gerestaureerd

Kasteel Heeze belangrijk rijksmonument

Kasteel Heeze is een van de belangrijkste rijksmonumenten van Nederland. Onder andere vanwege de unieke ligging van het geheel omgrachte kasteel, temidden van een prachtig natuur- landschap in de nabijheid van de Strabrechtse heide en de veelal 18de eeuwse inrichting van het Kasteel, die door de eeuwen heen intact is gebleven. Het Kasteel wordt sinds 1760 bewoond door de familie van Tuyll van Serooskerken en is daarmee een van de laatst bewoonde kastelen in Nederland.

Uniek rijtuig compleet met ezel spantuig

In de stallen van Kasteel Heeze staat nog altijd een uniek klein rijtuig, type ezelwagen uit de 2e helft van de 19e eeuw. Uniek, omdat dit rijtuig gebruik is voor een span ezels én omdat het bijbehorende ezel spantuig nog in de tuigenkamer aanwezig is.In 2015 is de ezelwagen museaal gerestaureerd op de rijtuig afdeling van RestauratieCentrum Stolk. Dat dit rijtuig, met name door de jonkvrouwen van de familie Tuyll van Serooskerken, intensief gebruik is werd al snel duidelijk. Sporen van meerdere reparaties aan de wielen en de enorme dikke laag verf door de zeer vele overschilderingen toonde aan dat het rijtuig bij de familie zeer populair geweest moet zijn.

Opdracht was het rijtuig museaal te restaureren

Maar het rijtuig wel weer klaar te maken voor incidenteel gebruik. Met name de vloerdelen van het rijtuig waren zeer ernstig door worm aangetast. Voor het behoud van de constructie én veiligheid bij gebruik door de volgende generatie was het noodzakelijk de vloerdelen te vernieuwen. Na afname van dikke lagen overschilderingen kwam de oorspronkelijke rode kleur met witte afwerk bies tevoorschijn. Deze oorspronkelijke lagen zijn behouden en deels zichtbaar geïntegreerd in nieuw aanvullend rood in de juiste familiekleur. Op de zwarte body delen is de oorspronkelijke, in craquelé veranderde, zwarte verflaag blootgelegd en aangevuld daar waar nodig was. De later amateuristisch toegevoegde extra rug leuningen zijn verwijderd, zodat het rijtuig weer in zijn oorspronkelijke staat is terug gebracht. De authentieke stoffering van wasdoek is museaal gerestaureerd. Het authentieke lederen voorschild is gereinigd en een missend hoek in het leer is er weer aangezet. Het rijtuig is nog altijd compleet met de originele langboom én ijzeren lamoen.

Kort voor oudejaarsdag 2015 is het rijtuig teruggekeerd in de stallen van Kasteel Heeze.

Klik op deze link om de restauratie foto te zien ►Fotoalbum ezelwagen Heeze…

Posted in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.